Univerzita sv. Cyrila a Metoda oslávi 15. výročie svojho vzniku

12.10.2012 Bratislava

Bratislava 12. októbra (TASR) - Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave oslávi v dňoch 15. a 16. októbra 15. výročie svojho založenia. Oslavy sa budú niesť aj v znamení blížiaceho sa 1150. výročia príchodu vierozvestov Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy.

"Organizátori osláv príchodu vierozvestov na územie Veľkej Moravy sa rozhodli pri tejto príležitosti odhaliť v bezprostrednej blízkosti budovy univerzity repliku monumentálneho súsošia sv. Cyrila a Metoda, ktorej originál vytvoril v roku 1987 pre Slovenský inštitút sv. Cyrila a Metoda v Ríme významný slovenský sochár a medailér, trnavský rodák a čestný doktor UCM v Trnave majster William Schiffer," uviedol rektor UCM Jozef Matúš.

Okrem odhalenia súsošia sa oslavy začnú ekumenickou svätou omšou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Slávnostný ceremoniál UCM a slávnostné zasadnutie Vedeckej rady UCM v Trnave bude pokračovať udelením čestného titulu Doctor honoris causa prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi. "Jeho meno je s univerzitou úzko spojené, nakoľko ako jeden z trojice najvyšších ústavných činiteľov podpísal dokumenty potrebné na vznik univerzity," uviedol prorektor pre zahraničné styky, vzťahy s verejnosťou a edičnú činnosť Martin Klus. Súčasťou osláv 15. výročia univerzity bude aj slávnostná recepcia a otvorenie medzinárodnej vedeckej konferencie UCM. Zameraná bude na témy Kvalita života a sociálna zmena po roku 1989 a Kvalita života a životné prostredie.

Vznik UCM schválili poslanci NR SR zákonom z roku 1997, ktorý nadobudol účinnosť 1. augusta 1997. Univerzita sa skladá z Filozofickej fakulty, Fakulty masmediálnej komunikácie, Fakulty sociálnych vied, Fakulty prírodných vied a Inštitútu fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Vo svojom názve má mená vierozvestov Cyrila a Metoda a od svojho vzniku logo s vyobrazením oboch vierozvestov, plaketu s cyrilo-metodským motívom a rovnako i akademické insígnie s podobizňou oboch svätcov.

TASR informoval prorektor pre zahraničné styky, vzťahy s verejnosťou a edičnú činnosť Martin Klus.
 

Vyberte región